За нас

Музеен детски кът
Детският кът в Регионален исторически музей - Благоевград е създаден през 2010 година и е първата по рода си научна изложба, адаптирана за деца и млади хора. Той се състои от две части: Археология и Природа и предоставя възможност за игри и интерактивни занимания, които онагледяват живота на праисторическите хора, разнообразието и интересни факти от природата, която ни заобикаля. Целта на детския кът е по интересен и достъпен начин да приобщи децата към чудесата на историята, природата и музейната среда. „Музеен детски кът” е най-подходящ за деца от 3 до 12 години, но е отворен за посещение както на деца с техните родители, така и на ученици с техните преподаватели. Нашите лектори ще въведат децата в чудните дебри на миналото и непознатите светове на птиците и животните.


Партньори
Проектът се осъществява от Департамент Археология към Нов български университет, Регионален исторически музей – Благоевград, Американска асоциация на детските музеи в рамките на проект „Подобряване на работата на българските музеи с деца и млади хора“, финансиран от фондация „Америка за България“. Той цели въвеждане на съвременни тенденции в популяризирането на културно – историческото наследство чрез изграждане на модерни и ефективни връзки между семействата, училищата, музеите и академичните институции в България.

Екип
Запознайте се с нашия екип:


Райка Иванова и Илия Гоцков подготвят новогодишната украса
  
Райка Иванова

Весела Герчева
Марина Петрова

Весела Герчева
Работи в Департамент Археология на Нов български университет в София. Смислените и умни пространства за деца са нейна стара (но неостаряваща) мечта. Проектът, който води, предвижда създаването на 5 детски места в музеи в България. Надява се това да е само началото на музеите, отворени за детска публика. Смята срещата си с екипа на Регионалния исторически музей в Благоевград за изключителен късмет и едно от много важните неща в живота си.

Малгожата Гребска-Кулова
Координатор на проекта в Регионален исторически музей-Благоевград. Археолог-праисторик. Изследва най-древните култури  в Благоевградски регион.

Райка Иванова
Уредник в отдел Природа към Регионален исторически музей-Благоевград. Организатор на разнообразни занимания с деца в областта на Природа (Еколектория, Зелено училище, тематични уроци в рамките на Музейна лятна школа).

Таня Топалова
Организатор в отдел Връзки с обществеността. Инициатор и  организатор на  Музейна лятна школа в РИМ-Благоевград, която ежегодно се провежда от 2003 г.  през м. юни. 

Илия Гоцков
Заместник директор в РИМ-Благоевград и завеждащ отдел „Художествен”. Аранжира изложби в РИМ-Благоевград. Автор на рисунките на „Малка книжка за Пирин” и на интерпретативен маршрут „Пътеката на мравките” в Природен парк „Беласица”.

Марина Петрова
Работи като графичен дизайнер в София. Развива интерес към археологията след като попада на археологически разкопки като студент. Оттогава участва в няколко археологически проучвания, подготвя изложба с археологически плакати и търси начини да предаде своето очарование и интерес към археологията и сътвореното преди хилядолетия.