Археология

Как са живяли хората преди хиляди години?
В археологическата част на Детския кът е пресъздадено праисторическо жилище - ферма. Тя се състои от къща, дрешник и нива. В къщата децата имат възможност да се запознаят със строежа на праисторическия дом от преди 8 000 години и вътрешното обзавеждане, могат да влязат в самата къща и да усетят духа на праисторическото време. В непосредствена близост има дрешник със закачени дрехи от онова време, които могат да облекат.С какво са се хранели?
От едната страна на къщата има праисторическа нива, където децата могат да се запознаят и засадят най-древните култивирани растения: пшеница, ечемик, леща и грах в специално подготвени бразди.


Какво е да си археолог?
Пред къщата има пясъчник със заровени имитации на археологически находки. Децата правят разкопки и намират археологически артефакти: животински кости, фрагменти от керамичните съдове, каменни и медни инструменти. Децата могат сами да определят от какво животно са костите чрез намиране на правилното място в специално изсечени легла разположени в 4 кутии с обозначения: коза, овца, свиня, вол. Това били първите опитомени животни.
В Детския кът децата могат да сглобяват гърнета от намерени фрагменти и да ги нарисуват.